Tayar kereta


Kiriman PM Dr. Razali HCP 13 – golfer utm

Info Penting Buat Pengguna Kenderaan

Maklumat ini penting utk kita fahami berkenaan dgn tayar kenderaan yg sedang kita gunakan.

image

contoh rim 18 inci, lebar tayar 225xx, tebal 45xx, beban maksimum 95xx, top speed 240kmh

  1. Kod Tayar Kenderaan.

Contoh 205/65/R1594H.

205 = Lebar
65 = Tinggi
R = Radial
15 = saiz / rim
94 = Had maksimum bebanan
H = Had maksimum kelajuan 210 km / jam

Jika ianya abjad yg terakhir, ianya seperti di bawah;

S = Maksimum had laju 180 km / jam
T = Maksimum had laju 190 km / jam
U = Maksimum had laju 200 km / jam
V = Maksimum had laju 240 km / jam
Z = Maksimum had laju 240 km / jam
W = Maksimum had laju 270 km / jam
Y = Maksimum had laju 300 km / jam

  1. Setiap tayar ada 4 angka tercatit di sisi tayar.

Contoh 0514.

Ianya menunjukkan tayar baru keluaran kilang pd minggu ke 5 tahun 2014.

Tempoh penggunaan tayar adalah selama 5 tahun dari tarikh ianya dikeluarkan.

Tayar baru yg berusia lebih dari 5 tahun masih boleh digunakan tetapi ianya telah menjadi keras sebab getah tayar sudah tamat tempoh (expired). Jika tukar tayar yg baharu pastikan tahun pengeluarannya adalah tahun yg terkini.

Jika beli tayar keluaran tahun 2013 minta diskaun sebanyak 20% drp harga asal.

Berikut adalah diskaun harga tayar mengikut kpd tahun tayar yg dikelurkan dari tahun semasa (2014);

2012 = 40%
2011 = 60%
2010 = 80%
2009 = Percuma

Semoga perkongsian ini membantu kita agar tidak ditipu oleh kedai jual tayar.

One thought on “Tayar kereta

  1. Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

    Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar.

    Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

    Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

    Website akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

    Nak cari bateri dan package service kereta pun ada…

    Terima kasih tuan tanah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s