The difference between Intelligence and Wisdom!

Prof Rosman Kongsi

The difference between Intelligence and Wisdom!
I found this worthy reading:

  1. Intelligence leads to arguments.
    Wisdom leads to settlements.
  2. Intelligence is power of will.
    Wisdom is power OVER will.
  3. Intelligence is heat, it burns.
    Wisdom is warmth, it comforts.
  4. Intelligence is pursuit of knowledge, it tires the seeker.
    Wisdom is pursuit of truth, it inspires the seeker.
  5. Intelligence is holding on.
    Wisdom is letting go.
  6. Intelligence leads you.
    Wisdom guides you.
  7. An intelligent man thinks he knows everything.
    A wise man knows that there is still something to learn.
  8. An intelligent man always tries to prove his point.
    A wise man knows there really is no point.
  9. An intelligent man freely gives unsolicited advice.
    A wise man keeps his counsel until all options are considered.
  10. An intelligent man understands what is being said.
    A wise man understands what is left unsaid.
  11. An intelligent man speaks when he has to say something.
    A wise man speaks when he has something to say.
  12. An intelligent man sees everything as relative.
    A wise man sees everything as related.
  13. An intelligent man tries to control the mass flow.
    A wise man navigates the mass flow.
  14. An intelligent man preaches.
    A wise man reaches.

Intelligence is good
but wisdom achieves better results.

Terjemahan Google

Perbezaan antara Perisikan dan Kebijaksanaan!
Saya dapati bacaan yang layak ini:

  1. Perisikan membawa kepada hujah-hujah.
    Kebijaksanaan membawa kepada pemukiman.
  2. Perisikan adalah kuasa kehendak.
    Kebijaksanaan adalah kuasa OVER akan.
  3. Perisikan adalah panas, ia terbakar.
    Kebijaksanaan adalah kehangatan, ia menghibur.
  4. Perisikan mengejar pengetahuan, ia mengarahkan pencari.
    Kebijaksanaan mengejar kebenaran, ia memberi inspirasi kepada pencari.
  5. Perisikan memegang.
    Kebijaksanaan adalah melepaskan diri.
  6. Perisikan membawa anda.
    Kebijaksanaan membimbing anda.
  7. Seorang lelaki yang bijak mengira dia tahu segala-galanya.
    Seorang lelaki bijak tahu bahawa masih ada sesuatu yang perlu dipelajari.
  8. Orang pintar selalu cuba membuktikan maksudnya.
    Seorang lelaki yang bijak tahu tidak ada gunanya.
  9. Orang pintar dengan bebas memberikan nasihat yang tidak diminta.
    Seorang lelaki yang bijak menyimpan nasihatnya sehingga semua pilihan dipertimbangkan.
  10. Orang pintar memahami apa yang sedang dikatakan.
    Seorang lelaki yang bijak memahami apa yang tidak diketahui.
  11. Lelaki cerdas bercakap apabila dia mengatakan sesuatu.
    Seorang lelaki yang bijak berkata ketika dia mempunyai sesuatu untuk dikatakan.
  12. Lelaki cerdas melihat segala sesuatu sebagai relatif.
    Seorang lelaki yang bijak melihat semuanya sebagai berkaitan.
  13. Lelaki cerdas cuba mengawal aliran jisim.
    Seorang lelaki yang bijak menavigasi aliran jisim.
  14. Seorang lelaki cerdas mengajar.
    Seorang lelaki bijak mencapai.

Perisikan adalah baik
tetapi kebijaksanaan mencapai hasil yang lebih baik.

Hikayat Antah Berantah – SM Hassan

landscape sunset twilight park

Photo by Zukiman Mohamad on Pexels.com

Ingatan Mesra Sejarah Lama

Tersebutlah kisah di zaman purba, Antah Berantah negeri bernama, Rajanya adil dan bijaksana, Tetapi lemah dan tiada berdaya.

Ramailah menteri lupa daratan, Sehingga rakyat menjadi bosan, Sehingga rakyat menjadi benci, Keluarga DiRaja dan para menteri.

Bertambahlah lagi hasad dan dengki, Cela mencela Caci mencaci…, Kekanda Raja yang pernah bertahta, Turut menghasut rakyat jelata.

Satu hari musuh pun datang, Ketuanya panglima yang telah dibuang, Dikumpul segala musuh yang ada, Tak kira saitan atau manusia.

Musuh menyerang negeri yang lemah, Tentera dan rakyat berpaling tadah, Antah Berantah rosak binasa, Rakyat jelata menjadi hamba.

Antah Berantah Tinggal Sejarah, Negeri termasyhor hilanglah sudah, Bangsa yang mulia menjadi hina, Yang tinggal hanya Hikayat Lama.

Ikhlas bila menerima…

K Long YPY pos💭sedap ayat ni 👇💭

Aku melihat hidup orang lain begitu nikmat,
Rupanya dia menutup kekurangannya tanpa perlu berkeluh kesah.

Aku melihat hidup teman-temanku tak ada duka dan kepedihan,
Rupanya dia pandai menutup dukanya dengan bersyukur dan redha.

Aku melihat hidup saudaraku tenang tanpa ujian,
Rupanya dia begitu menikmati badai hujan dlm kehidupannya.

Aku melihat hidup sahabatku begitu sempurna,
Rupanya dia berbahagia dengan apa yang dia ada.

Aku melihat hidup jiran tetanggaku sangat beruntung,
Ternyata dia selalu tunduk pada Allah untuk bergantung.

Setiap hari aku belajar memahami dan mengamati setiap hidup orang yang aku temui..
Ternyata aku yang kurang mensyukuri nikmat Allah..
Bahawa di satu sudut dunia lain masih ada yang belum beruntung memiliki apa yang aku ada saat ini.

Dan satu hal yang aku ketahui, bahawa Allah tak pernah mengurangkan ketetapan-Nya.
Hanya akulah yang masih saja mengkufuri nikmat suratan takdir Ilahi.

Maka aku merasa tidak perlu iri hati dengan rezeki orang lain.

Mungkin aku tak tahu dimana rezekiku. Tapi rezekiku tahu dimana diriku berada.

Dari lautan biru, bumi dan gunung, Allah telah memerintahkannya menuju kepadaku.

Allah menjamin rezekiku, sejak 9 bulan 10 hari aku dalam kandungan ibuku.

Amatlah keliru bila bertawakkal rezeki dimaknai dari hasil bekerja.
Kerana bekerja adalah ibadah, sedang rezeki itu urusan-Nya..

Melalaikan kebenaran dan gelisah dengan apa yang dijamin-Nya, adalah kekeliruan berganda..

Manusia membanting tulang, demi angka simpanan gaji, yang mungkin esok akan ditinggal mati.

Mereka lupa bahawa hakikat rezeki bukan apa yang tertulis dalam angka, tapi apa yang telah dinikmatinya.

Rezeki tak selalu terletak pada pekerjaan kita, Allah menaruh sekehendak-Nya.

Siti Hajar berulang alik dari Safa ke Marwah, tapi air Zam-zam muncul dari kaki anaknya, Ismail.

Ikhtiar itu perbuatan. Rezeki itu kejutan.
Dan yang tidak boleh dilupakan, setiap hakikat rezeki akan ditanya kelak, “Dari mana dan digunakan untuk apa”

Kerana rezeki hanyalah “hak pakai”, bukan “hak milik”…

Halalnya dihisab dan haramnya diazab.
Maka, aku tidak boleh merasa iri pada rezeki orang lain.
Jujur bila berkata,
Hayati bila membaca,
Ikhlas bila menerima…

semoga bermanfaat
#SHARE

Nasihat Doktor

Mamin Qatar – sksb kirim

Tadi sya g jmpa doktor, bila dia pegang tapak tangan sya dia tnya sya kerja apa? Sya jwb tak kerja, doktor ckp, u tak boleh mkn lobster, ketam, udang, tiram dan tak boleh minum air bergas serta jgn mkn anggur dan jgn mkn ikan salmon..daging kambing..ikan terubok…goreng cempedak… sya tnya kenapa? sakit apa sy ni? Dia jwb selamba..” u kerja pun xde, lg mau mkn sedap²…

Puihh!!!..

🏃💨💨💨………….

Tips dan undang2 berhari raya di rumah orang! -Terkini 2017 (tatarakyat)

Tips dan undang2 berhari raya di rumah orang!

  1. Jgn dtg rumah org awal sangat. Org masih smbhyg raya.
  2. Pastikan anak2 x ambik angpau sampai 4 5 kali.. pengsan tuan rumah
  3. Jgn dtg rumah org tgh mlm. Tuan rumah dah pakai baju kelawar.
  4. Jgn tanya kenapa baju tuan rumah sama dgn langsir. Brg sekarang semua mahal. Kena berjimat sikit.. tau tak?
  5. Jgn sibuk tanya org bila nak kawen. Kalau dah kawen sibuk tanya bila nak ada anak. Bosan org nak jawab. Lain kali bawak je recorder.
  6. Jgn pandai2 tukar channel tv rumah org. Dah diorg sefamily minat hindi jgn pandai2 nak tukar astro ceria.
  7. Jgn pakai baju sedondon sgt nanti mcm org nak pergi lumba perahu.
  8. Jgn terus ke dapur rumah org. Biasa musim raya dapur mcm tongkang pecah.
  9. Budak2 jgn buka angpow dpn tuan rumah. Nanti biru muka tuan rumah kalau dia bagi rm1 ja.
  10. Org hidang air terus minum takpayah nak cakap byk.
  11. Jgn tumpang kencing kalau tak pandai nak flush.
  12. Kalau termakan kueh basi or berkulat, telan ja. Jgn cuba nak selit kueh tu kat sofa atau pasu rumah org. Tak baik. Tau tak?
  13. Jgn mintak password wifi rumah org..

#copypaste.
#share😂😹

Mim Dr: Tapi nak tanya dato N sifu pendidikan: Adakah lecturer itu guru?

sambutan hari guru

Mim Dr: Tapi nak tanya dato N sifu pendidikan:
Adakah lecturer itu guru?

Azman Arifin KGUTM: Soalan Yg bagus… soalan kbat..dato tolong jawap nak juga tahu😊😊

sekolah berok

Dr Muzammil FP : termasuk yg 👆
Prof Dato’ Najib Fp: Maaf Dr MIM, Man baru baca.. takde sifu2nya..
Prof Dato’ Najib Fp: Tapi cuba bagi juga pandangan lecturer itu guru ke.
Ianya hanya semantik, bahasa.
Guru tu ngajar sekolah, lecturer tu ngajar universiti IPT. Di UK, lecturer tdk melibatkan researck tapi tahap lebih tinggi perlukan research n writing iaitu senior lecturer (di USA=ass prof), reader (assoc prof), dan profesor. Prof dr bahasa perancis=teacher..

Prof Dato’ Najib Fp: Tugas guru secara konsepnya mengubah tingkahlaku manusia, contoh dr tidak tahu kepada tahu, iaitu melalui pemindahan ilmu dan kemahiran kepada para pelajarnya, iaitu pengajaran/teaching. Bila berlaku perubahan tingkahlaku, maka adanya pembelajaran/learning.

Prof Dato’ Najib Fp: Kaedah mengajar adalah dr yg paling simple, iaitu lecture/one way communication, kepada yg paling inovatif seperti flip classroom atau elearning.

Prof Dato’ Najib Fp: Learning diukur bersandarkan objektif, dgn itu adanya mcm2 kaedah seperti OBE.

Prof Dato’ Najib Fp: Di univ pelajar tdk hanya diajar tahu ilmu tetapi juga diajar untuk tahu tambah ilmu iaitu melalui research dan juga tahu sebar ilmu kpd masyarakat, iaitu melalui penulisan artikel, buku dan pembentangan seminar dan perbincangan konferens. Dengan itu kaedah pengajaran lebih rencam, tdk seperti disekolah. Iaitu pelajar hanya perlu tahu baca tulis kira dan fakta2.

Prof Dato’ Najib Fp: Dgn itu lecturer adalah guru, cuma kaedah berbeza mengikut konteks.

Prof Dato’ Najib Fp: Guru lecturer professor trainer tutor ustaz educator fellow academician .. dll same aje tugasnya

Prof Dato’ Najib Fp: Sifu

Prof Dato’ Najib Fp: Di UK, semua tenaga pengajar IPT=lecture, senior lect, reader dan prof.
di USA, semua adalah professor, contoh, assistant prof, assoc prof, prof, distinguish prof

Prof Dato’ Najib Fp: Begitulah secara ringkas tuan2,, jgn boring dgr lecture, hehe,, 1:47


Dr Nazri Kamsah: Terbaik Dato’ Najib 😊
Azman Arifin KGUTM: 👍👍👍dato

Peserta forum hari GURU;

  1. Profesor Dato’ Najib – Pensyarah Fakulti Pendidikan
  2. Prof Madya Dr Muhamad Ibrahim (MIM) – Pensyarah FKA
  3. Prof Madya Dr. Nazri Kamsah – Pensyarah FKM
  4. Dr. Muzammil – Pensyarah FP
  5. Azman – Pensyarah FGHT
  6. Pembaca tanpa soal – 50 ahli wasap UTM GOLF CLUB