Nasihat Doktor

Mamin Qatar – sksb kirim

Tadi sya g jmpa doktor, bila dia pegang tapak tangan sya dia tnya sya kerja apa? Sya jwb tak kerja, doktor ckp, u tak boleh mkn lobster, ketam, udang, tiram dan tak boleh minum air bergas serta jgn mkn anggur dan jgn mkn ikan salmon..daging kambing..ikan terubok…goreng cempedak… sya tnya kenapa? sakit apa sy ni? Dia jwb selamba..” u kerja pun xde, lg mau mkn sedap²…

Puihh!!!..

🏃💨💨💨………….

Tips dan undang2 berhari raya di rumah orang! -Terkini 2017 (tatarakyat)

Tips dan undang2 berhari raya di rumah orang!

  1. Jgn dtg rumah org awal sangat. Org masih smbhyg raya.
  2. Pastikan anak2 x ambik angpau sampai 4 5 kali.. pengsan tuan rumah
  3. Jgn dtg rumah org tgh mlm. Tuan rumah dah pakai baju kelawar.
  4. Jgn tanya kenapa baju tuan rumah sama dgn langsir. Brg sekarang semua mahal. Kena berjimat sikit.. tau tak?
  5. Jgn sibuk tanya org bila nak kawen. Kalau dah kawen sibuk tanya bila nak ada anak. Bosan org nak jawab. Lain kali bawak je recorder.
  6. Jgn pandai2 tukar channel tv rumah org. Dah diorg sefamily minat hindi jgn pandai2 nak tukar astro ceria.
  7. Jgn pakai baju sedondon sgt nanti mcm org nak pergi lumba perahu.
  8. Jgn terus ke dapur rumah org. Biasa musim raya dapur mcm tongkang pecah.
  9. Budak2 jgn buka angpow dpn tuan rumah. Nanti biru muka tuan rumah kalau dia bagi rm1 ja.
  10. Org hidang air terus minum takpayah nak cakap byk.
  11. Jgn tumpang kencing kalau tak pandai nak flush.
  12. Kalau termakan kueh basi or berkulat, telan ja. Jgn cuba nak selit kueh tu kat sofa atau pasu rumah org. Tak baik. Tau tak?
  13. Jgn mintak password wifi rumah org..

#copypaste.
#share😂😹

Mim Dr: Tapi nak tanya dato N sifu pendidikan: Adakah lecturer itu guru?

sambutan hari guru

Mim Dr: Tapi nak tanya dato N sifu pendidikan:
Adakah lecturer itu guru?

Azman Arifin KGUTM: Soalan Yg bagus… soalan kbat..dato tolong jawap nak juga tahu😊😊

sekolah berok

Dr Muzammil FP : termasuk yg 👆
Prof Dato’ Najib Fp: Maaf Dr MIM, Man baru baca.. takde sifu2nya..
Prof Dato’ Najib Fp: Tapi cuba bagi juga pandangan lecturer itu guru ke.
Ianya hanya semantik, bahasa.
Guru tu ngajar sekolah, lecturer tu ngajar universiti IPT. Di UK, lecturer tdk melibatkan researck tapi tahap lebih tinggi perlukan research n writing iaitu senior lecturer (di USA=ass prof), reader (assoc prof), dan profesor. Prof dr bahasa perancis=teacher..

Prof Dato’ Najib Fp: Tugas guru secara konsepnya mengubah tingkahlaku manusia, contoh dr tidak tahu kepada tahu, iaitu melalui pemindahan ilmu dan kemahiran kepada para pelajarnya, iaitu pengajaran/teaching. Bila berlaku perubahan tingkahlaku, maka adanya pembelajaran/learning.

Prof Dato’ Najib Fp: Kaedah mengajar adalah dr yg paling simple, iaitu lecture/one way communication, kepada yg paling inovatif seperti flip classroom atau elearning.

Prof Dato’ Najib Fp: Learning diukur bersandarkan objektif, dgn itu adanya mcm2 kaedah seperti OBE.

Prof Dato’ Najib Fp: Di univ pelajar tdk hanya diajar tahu ilmu tetapi juga diajar untuk tahu tambah ilmu iaitu melalui research dan juga tahu sebar ilmu kpd masyarakat, iaitu melalui penulisan artikel, buku dan pembentangan seminar dan perbincangan konferens. Dengan itu kaedah pengajaran lebih rencam, tdk seperti disekolah. Iaitu pelajar hanya perlu tahu baca tulis kira dan fakta2.

Prof Dato’ Najib Fp: Dgn itu lecturer adalah guru, cuma kaedah berbeza mengikut konteks.

Prof Dato’ Najib Fp: Guru lecturer professor trainer tutor ustaz educator fellow academician .. dll same aje tugasnya

Prof Dato’ Najib Fp: Sifu

Prof Dato’ Najib Fp: Di UK, semua tenaga pengajar IPT=lecture, senior lect, reader dan prof.
di USA, semua adalah professor, contoh, assistant prof, assoc prof, prof, distinguish prof

Prof Dato’ Najib Fp: Begitulah secara ringkas tuan2,, jgn boring dgr lecture, hehe,, 1:47


Dr Nazri Kamsah: Terbaik Dato’ Najib 😊
Azman Arifin KGUTM: 👍👍👍dato

Peserta forum hari GURU;

  1. Profesor Dato’ Najib – Pensyarah Fakulti Pendidikan
  2. Prof Madya Dr Muhamad Ibrahim (MIM) – Pensyarah FKA
  3. Prof Madya Dr. Nazri Kamsah – Pensyarah FKM
  4. Dr. Muzammil – Pensyarah FP
  5. Azman – Pensyarah FGHT
  6. Pembaca tanpa soal – 50 ahli wasap UTM GOLF CLUB

Monyet dan Angin

Kisah yang sempoi.Tapi menarik moralnya. Hj Dahari TPKHEMA kongsi


Bacalah!!
Kisah Angin & Monyet
Seekor monyet sedang bergayutan di atas pohon kelapa…
Dia tidak menyedari ia sedang diintai tiga angin besar…
Angin Ribut…

Angin Taufan…

Angin Tornado…
Tiga angin itu rupanya sedang bertaruh siapa yg paling cepat menjatuhkan si monyet dari pohon kelapa…
Angin Ribut berkata, “Aku cuma perlu waktu 45 saat…”
Angin Taufan tidak mahu kalah, “Kalau aku cukup dgn 30 saat…”
Angin Tornado, dengan nada mengejek berkata, “Kalau aku…15 saat, pasti jatuh si monyet tu…”
Lalu dimulailah pertaruhan di antara mereka bertiga…
Angin Ribut yang pertama, dia tiup angin sekencang-kencangnya…
Wuuss…
Merasa ada angin yg bertiup kencang, si monyet lalu berpegangan pada batang pohon kelapa dengan sekuatnya…
Setelah berusaha meniupkan anginnya dgn keras, ternyata si monyet tetap tidak bergerak…

dan Angin Ribut pun menyerah…
Giliran Angin Taufan…

Wuuusss… Wuuusss…
Ia juga meniupkan anginnya lebih keras…dengan sekencang-kencangnya…
Namun si monyet tetap tidak terjatuh juga…
Terakhir, Angin Tornado. Lebih keras dan kencang…
Wuuuss…wuuuss…wuuss…
Si monyet malah makin kuat berpegangannya…
Dan tetap saja tidak jatuh…

Ketiga2 angin itu akhirnya mengakui, bahawa si monyet memang hebat…
Kuat & daya tahannya luar biasa…
Tidak berapa lama, 

tiba2 datang pula Angin Sepoi-sepoi…
Dia mengungkapkan keinginannya untuk turut sama bertaruh…
Ternyata niat angin sepoi-sepoi hanya dijadikan bahan ejekan dari ketiga2 angin lainnya…
“Angin yg besar seperti kami pun tidak boleh, apalagi yang kecil…”
Tanpa banyak bicara, angin SEPOI-SEPOI terus meniup ubun-ubun si monyet.
Wuuuuuiiiisss…

Enaaaaaak…

Sedaaaaap…

Segaaaaar…
Mata si monyet…makin kuyu…

Tidak lama si monyet mula tertidur…dan tanpa disedari terlepaslah pegangannya…

Kemudian, jatuhlah si monyet dari pohon kelapa…
Sahabat…

Boleh jadi…ketika kita,

Diuji dengan KESUSAHAN…

Dicuba dengan PENDERITAAN…

Didera MALAPETAKA…

Kita kuat bahkan kuat dari sebelumnya…
Tapi ketika kita diuji dengan…
KENIKMATAN…

KESENANGAN…

KELIMPAHAN…

PUJIAN…
Saat itulah kita “terjatuh”…

janganlah sampai kita terlena…
Tetap rendah hati dan awas diri spy tdk riak bongkak dan lupa diri

Sekadar renungan bersama

Pak Amir integriti tinggi

Kuliah Prof Dato Najib hcp 18

Pada satu hari, Pak Amir pergi ke hutan untuk mencari kayu api. Pabila lalu kat kawasan tasik, Pak Amir tergelincir dan kapak buruknye terjatuh dalam tasik tu. Maka datanglah Jin Tasik kepada Pak Amir.

  • Jin Tasik: “Kenapa dengan kau?”
    Pak Amir: “Kapak aku terjatuh ke dalam tasik.”
    Jin Tasik pun menyelam dan kembali bersama kapak perak.Jin Tasik: “Inikah kapak kamu?”
    Pak Amir: “Tidak.”
    Jin Tasik pun menyelam dan kembali bersama kapak emas.

    Jin Tasik: “Inikah kapak kamu?”
    Pak Amir: “Tidak.”
    Jin Tasik pun menyelam dan kembali bersama kapak berlian.

    Jin Tasik: “Inikah kapak kamu?”
    Pak Amir: “Tidak, kapak aku buruk sahaja.”
    Jin Tasik pun menyelam dan kembali bersama kapak buruk.

    Jin Tasik: “Inikah kapak kamu?”
    Pak Amir: “Ya, itulah kapak aku.”
    Jin Tasik suka sikap Pak Amir yang jujur itu lalu memberikan keempat-empat kapak itu kepadanya.

    Pada hari yg lain pula. Pak Amir mencari kayu api di sekitar tasik yang sama bersama isterinya. Kali ni isterinye plak yang jatuh ke dalam tasik. Pak Amir susah hati. Maka datanglah Jin Tasik kepada Pak Amir..
    Jin Tasik: “Kenapa kau bersedih?”
    Pak Amir: “Isteriku jatuh ke dalam tasik.”
    Jin Tasik pun menyelam dan kembali bersama Nora Danish.

    Jin Tasik: “Inikah isteri kau?”
    Sambil menangis Pak Amir menjawab… “Ya..”
    Jin Tasik pun marah,
    “Sungguh ku tak sangka, kau yang jujur satu masa dulu telah menjadi lupa daratan & penipu?”

Sambil menahan pilu Pak Amir menjawab,
“Aku bukan lupa daratan atau penipu…
Kalau aku kata ‘tidak’ pada Nora Danish… kau akan bawakan pula Erra Fazira… kalau aku katakan ‘tidak’, kau akan bawakan pula Emma Maembong… kalau aku katakan ‘tidak’ juga, barulah kau bawakan isteriku… Dan bila aku kata ‘ya’, kau akan berikan mereka berempat padaku… Aku yang dah tua lg kencing manis ni tak mampu nak tanggung semua…”

Moral of the story… jagalah kesihatan… jgn sampai kena kencing manis…. rugi brooo!😂!😝!😅

*13* Senyumlah dan tertawalah 😃😄😁😆😀😜😝

Hj Malik Bos USE – berkongsi

Dikutip dari Buku Karya Ausberg 49 tahun buku yang berjudul “THE LAST LECTURE”
(Pengajaran Terakhir) yang menjadi salah satu buku best-seller di tahun 2007.””
KUNCI UNTUK MEMBUAT HIDUP ANDA LEBIH BAIK,

 terdiri atas  

–Personality, 
–Community and 
–Life.  

Berikut penjelasannya:
   A. PERSONALITY:
1. Jangan membandingkan hidup Anda dengan orang lain karena Anda tidak pernah tahu apa yang telah mereka lalui.
2. Jangan berfikir negatif akan hal-hal yang berada diluar kendali Anda, melainkan salurkan energi Anda menuju kehidupan yang dijalani saat ini, secara positif
3. Jangan bekerja terlalu keras, jangan lewati batasan Anda.
4. Jangan memaksa diri Anda untuk selalu perfect, tidak ada satu orang pun yang sempurna.
5. Jangan membuang waktu Anda yang berharga untuk gosip.
6. Bermimpilah saat anda bangun (bukan saat tertidur).
7. Iri hati membuang waktu, Anda sudah memiliki semua keinginan Anda.
8. Lupakan masa lalu. Jangan mengungkit kesalahan pasangan Anda di masa lalu. Hal itu akan merosak kebahagiaan Anda saat ini.
9. Hidup terlalu singkat untuk membenci siapapun itu. Jangan membenci.
10. Berdamailah dengan masa lalu Anda agar hal tersebut tidak menganggu masa ini.
11. Tidak ada seorang pun yang bertanggung jawab atas kebahagiaan Anda kecuali Anda.
12. Sedari bahwa hidup adalah sekolah, dan Anda berada di sini sebagai pelajar. Masalah adalah sebahagian daripada kurikulum yang datang dan pergi seperti kelas aljabar (matematik) tetapi, pelajaran yang Anda dapat bertahan seumur hidup.
13. Senyumlah dan tertawalah.
14. Anda tidak dapat selalu menang dalam perbezaan pendapat. Belajarlah menerima kekalahan.

      B. COMMUNITY:
1. Hubungi keluarga Anda sesering mungkin
2. Setiap hari berikan sesuatu yang baik kepada orang lain.
*3
. Ampuni setiap orang untuk segala hal
4. Habiskan waktu dengan orang-orang di atas umur 70 dan di bawah 6 tahun.
5. Cuba untuk membuat paling sedikit 3 orang tersenyum setiap hari.
6. Apa yang orang lain fikirkan tentang Anda bukanlah urusan Anda.
7. Pekerjaan Anda tidak akan menjaga Anda di saat Anda sakit, tetapi keluarga dan teman Anda. Tetaplah berhubungan baik

           C. LIFE:

1. Jadikan Allah sebagai yang pertama dalam setiap fikiran, perkataan, dan perbuatan Anda.
2. Allah menyembuhkan segala sesuatu.
3. Lakukan hal yang benar.
4. Sebaik/ seburuk apapun sebuah situasi, hal tersebut akan berubah.
5. Tidak peduli bagaimana perasaan Anda, bangun, berpakaian, dan keluarlah!.
6. Yang terbaik belumlah tiba.
7. Buang segala sesuatu yang tidak berguna, tidak indah, atau mendukakan.
8. Ketika Anda bangun di pagi hari, berterima kasihlah pada Allah untuk itu.
9. Jika Anda mengenal Allah, Anda akan selalu bersukacita. So, be happy.

Mati tak menunggu Tua….Mati tidak menunggu sakit…nikmati hidup….sebelum hidup tidak bisa dinikmati.

Sahabatku !,

Saat membaca dan selesai menyemak semua hal di atas, saya mohon kepada sahabat2 untuk berkongsi tulisan ini dengan “orang” yang kita cintai, “teman” sepermainan kita, “teman” sepejabat, mahupun “orang” yang tinggal dengan kita.

Pengetahuan ini tidak hanya akan memperkaya kita, tetapi juga orang disekeliling kita

KERANA BAIK HADIR UNTUK MEMBAHAGI HAL” YANG BAIK…!!